La Capella canta per Nadal

MATINES 2016 A LA SEU

 

Fidel a la seva cita de cada any, la Capella Mallorquina participarà el proper 24 de desembre en la tradicional missa de Matines de la Catedral de Mallorca. La Capella Mallorquina, des de la seva fundació en 1966, ha cantat ininterrompudament en aquesta important Missa de Nit de Nadal, un dels moments més importants de la litúrgia de tot l’any.

La missa de Maitines de la Catedral es troba entre les més estimades pels fidels de tota Mallorca per tractar-se del moment tan esperat de l’any en el qual s’escolta el nostre tradicional cant de la Sibil·la, una melodia que va ser declarada fa pocs anys Patrimoni de la Humanitat pel seu alt valor cultural. El cant de la Sibil·la ha estat interpretat durant aquests 50 últims anys per alguna de les sopranos solistes de la Capella Mallorquina. Així, és recordada com una Sibil·la memorable la de Mercedes Riera, una de les sopranos solistes de la Capella Mallorquina de major prestigi i que la va cantar durant 30 anys. Altres estupendes veus de la Capella que han cantat la Sibil·la de la Seu han estat María Paz Juan, Margarita Mateu, o Cristina Van Roy. Durant els últims anys, ha estat Margarita Rodríguez l’encarregada de cantar aquesta famosa partitura. La seva veu serà acompanyada pels interludis polifònics de la Sibil·la cantats per la Capella Mallorquina i que pertanyen al manuscrit, trobat en el Convent de les monges de la Concepció de Palma, del segle XVI, el més antic que es conserva. Durant la celebració litúrgica la Capella interpretarà nombrosos cants religiosos així com peces populars i famoses nadales. Així es podran escoltar l’himne de nadal ” Adeste fideles”, l’insubstituïble “Santa Nit”, el popular mallorquí “És avui Nadal””, els renaixentistes “Un roseret eixia” i “O Magnum Mysterium, la popular menorquina “Nadal” o el famós cant del “Joia en el món” de G.F. Haendel. La cita, el proper 24 de desembre a les 23:00 h. en la Seu de Mallorca.

FESTA DE LA SIBIL·LA, UN CONCERT MOLT ESTIMAT

Un dels concerts més estimats i emblemàtics de la Capella Mallorquina és sens dubte el de la Festa de la Sibil.la. L’origen d’aquest concert es remunta a la Capella Clàssica de Mallorca de Joan Maria Thomàs, allà pels anys 40 del segle XX. El director fundador de la Capella Mallorquina, Bernat Julià, coneixedor de la importància musicológica i cultural de conservar aquesta tradició, va heretar aquest concert des que es va fundar la Capella en 1966. Així, són 50 anys els que porta representant aquest concert cada 26 de desembre, havent-se convertit sense cap dubte en una de les cites ineludibles del públic mallorquí.
Recentment, després d’haver estat declarat Patrimoni de la Humanitat, el cant de la Sibill.la està sent àmpliament interpretat per nombrosos solistes i cors de tota Mallorca. Això sembla ser el reflex d’una moda sorgida en els últims anys, cosa molt diferent de l’ocorregut amb la Capella Mallorquina, que va saber veure des de sempre la importància d’aquest cant tan tradicional de Mallorca i la necessitat de crear un concert anual entorn d’aquesta melodia.

Més que un concert, es tracta d’una para litúrgia, una escenificació entorn de la figura de la Sibil.la, en la qual es mostra com havia d’escoltar-se aquesta música en la Mallorca de l’Edat Mitjana. Així, la primera part de la Festa, simbolitzant l’Advent, comença amb les antigues cantinelas medievals d’acord amb la norma introduïda pel bisbe Vic i Manrique el 24 de desembre de 1575. En aquesta part, entre unes altres, es podran escoltar diverses peces del gran polifonista del renaixement espanyol Tomás Luis de Victoria.

En la segona part del concert, el del cant de la Sibil.la pròpiament dit, apareixerà la Sibil.la amb l’espasa recordant a la profetisa d’Eritrea. En aquesta ocasió, serà novament la soprano solista Margarita Rodríguez l’encarregada d’interpretar el famós càntic. La seva veu serà escoltada alternada amb els interludios de “El jorn del Judici” del Cantoral del Convent dels monges de la Concepció de Palma, “El jorn del Judici” de Bartolomé Cárceres (Cancioner del Duc de Calàbria) i “Entre Ave et Eva” de les Cantiges d’Alfonso X el Sabio.

Acabat el cant de la Sibil.la, repicaran les campanes, s’il·luminarà l’església, sonarà la trompetería de l’òrgue, simbolitzant així la fi de l’Antic Testament i l’arribada del Mesías en la joiosa nit de Nadal. De la sagristia sortirà una evocadora processó infantil integrada per nins i nines amb els seus presents per oferir-los a Jesús que acaba de néixer.

Seguidament, la Capella interpretarà una bella selecció de típiques nadales com a “Campana sobre campana”, “Fum, fum, fum” o “Vou, veri, vou”, entre molts altres, al costat d’algunes de nova creació com “What can I give Him?” de M. Hayes o “I wish you Christmas” de J. Rutter. ,

Sense cap dubte un dels concerts més esperats d’aquest Nadal. La cita, a l’església de Santa Eulàlia el dia 26 de desembre a les 19:30 hores. El concert serà dirigit per José María Moreno, director titular de la formació. Entrada: donatiu de 3€

Share your thoughts