Bernat Julià

Director Fundador

 

Nascut a Felanitx (Mallorca) l’any 1922 i mort a Palma el 2012, als sis anys començà els estudis musicals amb el mestre Bartomeu Vich. Als dotze anys ingressà al seminari a on exercí d’organista i director de la “Schola Cantorum”, simultanejant la formació amb l’estudi del piano amb el mestre Antoni Torrandell i d’Armonia amb Rafel Vich, organista de la Catedral.

En 1953 es traslladà a Solesmes per aprofundir en el Cant Gregorià i Paleografia Musical amb Pierre Gajard i Pierre Cardin.

En 1963 aconseguí el títol superior de piano al Conservatori de València, traslladant-se el mateix any a Roma, becat per la “Fundació Joan March”, a l’Institut Pontifici de Música. Rep lliçons de Bartolucci i Petrassi (composició), Santini i Germani (Orgue) i Baratta (gregorià).

És el primer espanyol que obté el PREMI D’HONOR de COMPOSICIÓ. Assoleix també el MAGISTERI de CANT GREGORIÀ i DOCTORAT en TEOLOGIA per la Universitat Urbaniana. Els estius entre 1954 i 1958 assisteix a les classes d’orquestració i direcció d’orquestra de Malcom Sargent a Londres i d’orgue de Hans Bachen a Colònia.

El 1970 creà la Setmana Internacional d’Orgue considerada com a pionera a Europa; el 1975 el Concurs Internacional de Guitarra “Andrés Segovia”; el 1981 des del Conservatori impulsà la creació del Concurs Internacional de Piano “Frederic Chopin”.

Amb ocasió del 150 Aniversari de l’arribada de Chopin a Mallorca l’ambaixador de Polònia, Marian Renke, valorant l’activitat “chopiniana” de Bernat Julià, li imposà la MEDALLA del MERIT CULTURAL, la més alta distinció del Govern Polac.

Gràcies a les seves gestions, el 1977, el Conservatori Elemental fou elevat a la categoria de Professional del qual va ser director i professor.

La “Societé de Ciencies, Arts et Lettres” de París li atorgà la MEDALLA D’ARGENT per un treball sobre l’accent en la música folklòrica i en el cant gregorià.

Va ser president de la Comissió Diocesana de Música. Per oposició, guanyà la plaça de Mestre de Capella i més tard la de Canonge Prefecte de Música de la Catedral i des de 1980 és membre de número de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma.

Per la seva contribució a la vida musical de Mallorca, el 1991 se li va concedir la MEDALLA del PARLAMENT BALEAR i la MEDALLA D’OR del GOVERN BALEAR.

Com a compositor té més de 250 obres entre coral, orgue, piano, guitarra i orquestra. Destaquen les 12 obres per a gran orquestra, entre elles el Pi de Formentor per a soprano, cor i orquestra, Nuredduna i la Divina Comèdia, i moltes altres partitures corals i organístiques. Ha mantingut estreta relació amb músics nacionals i estrangers dels quals ha rebut també consell. Cal destacar Ernesto Halffter, Xavier Monsalvatge, Antón García-Abril, Andrés Segovia, Goffredo Petrassi, Angelo Gilardino i altres.

L’any 1966 va fundar la seva gran creació, la Capella Mallorquina, que va dirigir fins al 1999. Durant aquests 33 anys va oferir concerts per tot el món aconseguint el respecte i admiració de públic i crítica d’Europa, Amèrica i Àsia.