Èxit a Sant Petersburg
La Capella Mallorquina i el seu director Josep Maria Moreno han tornat amb gran èxit de Sant Petersburg, on el cap de setmana passat varen realitzar dos concerts en emblemàtics escenaris de la ciutat russa.
Els concerts, amb els quals es tanca brillantment la temporada de concerts 15/16, s’emmarcaven en els actes de celebració del 50è aniversari de la veterana formació coral, una de les de major prestigi i trajectòria de la nostra Comunitat.
El primer concert es va celebrar el dissabte 2 de juliol de 2016 en una sala de concerts absolutament emblemàtica: la Capella Acadèmica Glinka. Amb una de les millors acústiques del món, es tracta d’un dels monuments més visitats de la ciutat de Sant Petersburg i va ser fundada com a residència per al Cor de la Capella de la Cort Reial dels tsars. Aquesta agrupació és el més vell dels conjunts musicals professionals de la ciutat i va ser establert a Moscou en 1479. L’any 1703, per ordre de Pere el Gran, es va traslladar a la nova capital russa, Sant Petersburg. Alguns dels més importants músics russos varen ser directors de la Capella, com Glinka, Rimski-Kórsakov, etc. Actualment, la institució comprèn un cor, una orquestra i la seva pròpia sala de concerts on la Capella Mallorquina va oferir la seva actuació despertant gran expectació entre el públic assistent.
L’actuació va comptar amb una notable afluència de públic que va aplaudir amb entusiasme en finalitzar el concert, obligant a la Capella a interpretar 3 bises. El programa es va estructurar en dues parts. En la primera, es va oferir un repertori variat, amb obres de Mozart, John Rutter i Joseph Hadar, amb les quals es va mostrar la versatilitat de la Capella en diversos estils i èpoques. Un apartat important va estar destinat a l’obra “Missa de l’Home Armat” de Karl Jenkins, interpretant-se diversos fragments. Per la seva banda, la segona part del concert va consistir en un monogràfic de composicions de música espanyola i de les Illes Balears. Així, el públic rus va poder escoltar el “Vou veri vou”, “La núvia d’Aljandar”, el “Cant de Pagesia”, el “Amor de pàtria” o “La Balanguera”, entre unes altres, fent les delícies dels assistents.
El segon concert va tenir lloc el diumenge 3 de juliol en l’avinguda més famosa de la ciutat, l’Alexander Nevski, on es troba la Catedral de Sant Pere i Sant Pablo. El concert va estar integrat en un festival de música clàssica que se celebra a les esglésies i catedrals més importants de Sant Petersburg. Per a l’ocasió, la Capella Mallorquina va presentar un programa de música sacra espanyola i mallorquina, amb obres, entre uns altres, del gran polifonista del renaixement Tomás Luis de Victoria i amb interpretació de la gran obra del nostre patrimoni musical, el “Cant de la Sibil·la”. Les diverses estrofes de la Sibil·la van ser cantades per les solistes Joana Pomar, Montse Isern i Antònia Llabrés i la Capella va alternar els cants amb els interludis del Convent de les Monges de la Concepció de Palma, de la Col·legiata de Gandia i de les Cantiges d’Alfonso X el Sabio. Va ser un dels moments culminants del concert, molt aplaudit per públic i crítica.
La Capella Mallorquina va realitzar el seu primer concert al juny de 1966, per la qual cosa durant la propera temporada, que s’iniciarà al setembre, continuarà amb els actes de celebració de l’el seu 50 aniversari.